NIEUWE MENU FORMULES .... 40-45 MUSICAL MENU .... KERST & OUDJAAR MENU ...
ctaFiets

TEL. 03/298.61.09 EMAIL. INFO@HOFVANCOOLHEM.BE WEBSITE. WWW.HOFVANCOOLHEM.BE

HOF VAN COOLHEM

PARK & NATUURGEBIED

PUURS - KALFORT

Het Hof van Coolhem is een natuurgebied van 92 ha. met tal van recreatievemogelijkgheden: een uitgebreid wandelparcours, diverse soorten bomen & struiken, meer dan 75 variëteiten fruitdragend groen, meer dan 130 soorten wilde planten, een bijentuin, een historische tuin, een schapenweide, een biologisch water-zuiveringsstation...

Daarnaast zijn er doorlopend tijdelijke tentoon-stellingen en een klein museum waarin men zowel de geschiedenis van het domein als die van de gemeente Puurs belichten, dit vanaf de Ijzertijd tot nu.

Parkdomein Hof van Coolhem is een ruim 13 ha groot parkgebied, aansluitend op natuurgebied De Moeren (79 ha). Een dergelijke grootte - zonder verharde wegen, afval of verstoring en met een natuurlijk beheer - is uniek tot ver buiten de gemeentegrenzen. Natuur en milieu in een uniek historisch kader:

Puurs is een gemeente in het zuidwesten van de provincie Antwerpen, gelegen aan de N16-expressweg tussen Mechelen/Willebroek en Sint-Niklaas en aan de Vliet, een bescheiden zijrivier van de Rupel. Puurs staat bekend als centrum van de groententeelt.

Aan de bekende Puurse asperge wordt elk jaar in mei en juni een festival gewijd. De gemeente is ook rijk aan mooie landschappen en parken. Er zijn twee arboreta en aan het domein Hof van Coolhem grenst het natuurgebied Het Moer.

Puurs wordt vanaf de 9de eeuw vermeld als eigendom van de Duitse abdij Cornelimunster bij Aken. In de tweede helft van de 13de eeuw kwam het gebied in handen van de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem. Deze abdij lag enkele kilometers ten noorden van Puurs, op de linkeroever van de Schelde.
De inwoners van Puurs kregen in 1292 van de abdij een keur. De monniken bouwden in Kalfort, een gehucht van Puurs, een refuge (het huidige Hof van Coolhem) waar ze zich in geval van nood konden terugtrekken.
Op de ruïnes van deze refuge, waarvan nog enkel een tiendschuur overeind staat, is een milieueducatief centrum gebouwd. Het mooiste monument in de Puurse dorpskern is de Sint-Pieterskerk, een elegant gebouw in Brabantse gotiek met een barokke westertoren.
Aan de Vliet staat nog het 18de-eeuwse kasteel van de baronnen Snoy et d'Oppuers. Wandelaars vinden zeker hun gading in de kleine natuurgebieden die over de gemeente verspreid liggen.

You are viewing the text version of this site.

To view the full version please install the Adobe Flash Player and ensure your web browser has JavaScript enabled.

Need help? check the requirements page.


Get Flash Player